Hogyan vásároljunk halat?
A legfontosabb, hogy egyáltalán vásároljunk, hiszen kevés halat eszünk, és a hal változatossá teszi étrendünket a sok csirke- és sertéshús mellett.
Ha az első szabályt magadévá tetted, és legalább heti rendszerességgel veszel halat, akkor már csak pár apróságra kell figyelned.
• Járj megbízható, hiteles kereskedőhöz, aki tisztán tartja a boltját, felvilágosít a legfrissebb szállítmány időpontjáról, jégágyon tartja az árut, kívánságra megtisztítja a halat. Ha ez megvan, szinte már nem is kell a hal szemének ragyogását, kopoltyúinak piros színét, bőrének rugalmasságát ellenőrizni.
• A megvásárolt halat meleg időben érdemes hűtőtáskában hazavinni, hogy ne törd meg az addig napokon át fenntartott hűtőláncot.
• Igyekezz a halat hamar elkészíteni, ha ez nem sikerül, hűtőszekrényben, de ne műanyag zacskóban tartsd, hanem fektesd tálcára és takard le papírral vagy konyharuhával.
• Merj kezdeni a tengeri herkentyűkkel is! A kagylók, rákok és polipok készítése és fogyasztása is nagy élmény. Ezeknek tisztítása fajtánként eltér, kérj tanácsot a halkereskedőtől vagy nézz utána az irodalomban.
• Sokak számára fontos információt jelent az élelmiszer eredete, érdeklődj utána. Ma már tengeri halak is származhatnak tenyészetből, lazacból pedig szinte kizárólag tenyésztett kapható.
Hol szeretünk halat főzni?
Az Essencia Főzőiskolában október 18-án egyik nagy kedvencünk, Bicsár Attila mutatja meg, hogy van modern magyar halas konyha a halászlén túl is.
Hol szeretünk halat venni?
A budaörsi halpiacon, amelynek Selfish termékcsaládjának zöldfűszeres vajas pisztrángja megnyert minden elnyerhető díjat 29 ország, 243 versengő terméke közül, az idei SIAL d’Or nemzetközi élelmiszeripari kiállításon és termékversenyen. Ez volt az első alkalom, hogy ezen a rangos eseményen magyar termék kategóriadíjat nyert, sőt a Global-díjat is elhozta.
Betűk és fotók: Essencia Főzőiskola
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez