Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

gasztro.stylemagazin.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • Gasztro
    • Gasztro alkategória
    • Gasztro alkategória 2
    • Gasztro alkategória 3
Trendek:
Életstílus
  1. Gasztronómia
  2. Gasztro
  3. Gasztro alkategória 3
  4. Készíts fél óra alatt befőttet!

Készíts fél óra alatt befőttet!

  • 2012. december 18.
  • Komment

Tippek, trükkök, praktikák, hogy akár télen is élvezhesd a friss és különleges ízeket. Főzzünk be együtt!

  Tetszik
11
  Megosztás Küldés

Gyerekkori emlékeidből biztosan benned él nagyanyád egy-egy finom befőttjének íze. Ennek egyszerűen nem lehet ellenállni, nem lehet azt mondani, nem kérsz! A finom zamatos szilva, sárgabarack és az egész kerti gyümölcsök tárháza ott állt a spájz polcain. Felbecsülhetetlen érték! Ők pedig örömmel készítették nem kevés munkával és hozzáértő szakértelemmel.

Készíts fél óra alatt befőttet! - Gasztronómia - Gasztro - ++++tr%C3%BCkk%C3%B6k, +++z%C3%B6ldalma, ++bef%C5%91z%C3%A9s, +s%C3%A1rgabarack, tippek,

Manapság egyre többet hallani olyan elkészítési módokról, amelyek a cukormentes befőzésről, a tartósítószer mentes használatról szólnak. Úgy önmagában kell „téliesíteni" a gyümölcsöt az üvegben. Viszont régen miért alkalmaztak adalékanyagot, ha igazándiból nincs is rá szükség? Megszokásból, mert nagyanyád is így tanulta édesanyjától, és ragaszkodott a hagyományhoz.

Készíts fél óra alatt befőttet! - Gasztronómia - Gasztro - ++++tr%C3%BCkk%C3%B6k, +++z%C3%B6ldalma, ++bef%C5%91z%C3%A9s, +s%C3%A1rgabarack, tippek,
Fontos az üvegek fertőtlenítése, különben a gyümölcs azonnal romlani kezd

A gyümölcs megtisztítása

1. Ha héjas gyümölcsöt főzöl be, a megmosott darabokat szeleteld olyan formájúra, amilyenre akarod. Előtte forrázd le a gyümölcsöt, ezáltal a héját egy apró mozdulattal le tudod húzni. Persze van, aki szereti a héjas barackot, de a kopasz változata is egyre menőbb.

2. Nem fog megbarnulni, besárgulni, ha citromos vízbe hagyod a megmosott gyümölcsöket.

3. Ne törekedj arra, hogy gyorsan letudd a befőzést nagy-nagy mennyiséggel. Bármennyire is hatalmas  fazekad van, ne akard tele tömni, hiszen így nem marad hely, a befőzés alatt keletkezett állagot, kocsonyás anyagot kinyomja a fazékból. Elvesznek a vitaminok és nem mindegyik gyümölcs fog egyformán megpuhulni, összeesni.

4. A főzési idő attól függ, mennyire akarsz sűrűt, vagy folyékonyabbat, felesleges órákon át keverni-kavarni. Van, aki 1 óra alatt, de van, aki 3 órán át keresztül készíti. A legfontosabb, hogy állandó keverést igényel, mert ha az alja lesül, odakap, akkor az egész fazék tartalmát el tudja rontani, kesernyés lesz.

5. Hogy mennyire legyen édes, vagy savanykás, csak te tudod szabályozni. Amennyiben édesszájú vagy nézz utána, 1 kg gyümölcshöz mennyi cukor szükségeltetik. Általában 1 kg gyümölcshöz 350 dkg cukor már elég. A fehér cukor helyett sokan használnak édesítőszert folyékony állapotban, de ezzel is vigyázz, mert csalóka az íze.

Készíts zöldalma-kajszi dzsemet!

Hozzávalók: 60 dkg zöldalma, 65 dkg sárgabarack (meghámozva mérd le őket), 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak dzsemfix, 50 dkg cukor.

Az almát hámozd meg, magházát vágd ki. A sárgabarackot mosd meg, magozd ki. A gyümölcsöket nagy darabokra kockázd fel, 60-65 dkg-ot mérj le konyhai mérlegen. A gyümölcsöket a vaníliás cukorral együtt rakd főzőedénybe. A dzsemfixet két evőkanál cukorral keverd el, majd add a gyümölcshöz. A masszát állandó keverés mellett nagy lángon forrald fel. A maradék cukrot is add hozzá. Az egészet állandó kevergetés közben forrald fel újra, legalább 3 percig zubogva hagyd bugyogni. A keletkezett habot távolítsd el a felszínről, az előkészített üvegekbe töltsd bele, zárd le alaposan, majd 6-7percre állítsd fejjel lefelé.

 

  • trükkök zöldalma befőzés sárgabarack tippek

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

  Tetszik
11
  Megosztás Küldés

Szólj hozzá a cikkhez

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek

    10 testbeszéd trükk, amivel könnyedén az ujjad köré csavarhatod az embereket

    10 testbeszéd trükk, amivel könnyedén az ujjad köré csavarhatod az embereket

    Viszlát stressz! - 10 tipp a stressz okozta panaszok ellen

    Viszlát stressz! - 10 tipp a stressz okozta panaszok ellen

    9 apró trükk, amivel egészségesebbé teheted a mindennapokat

    9 apró trükk, amivel egészségesebbé teheted a mindennapokat

    Tedd! és Ne tedd! social media etikett

    Tedd! és Ne tedd! social media etikett

    6 régimódi randizási szokás, ami újra divatba kellene hozni

    6 régimódi randizási szokás, ami újra divatba kellene hozni

    Így szokj le a dohányzásról

    Így szokj le a dohányzásról

    Gasztro

    • Gasztro alkategória
    • Gasztro alkategória 2
    • Gasztro alkategória 3
    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • Gasztro
      • Gasztro alkategória
      • Gasztro alkategória 2
      • Gasztro alkategória 3
    • MENSTYLE.HU