Finomságok szőlőből
Hamar beköszöntött az ősz, így mi is hamar szeretnénk meglepni téged néhány szőlős recepttel.
Multifunkcionális gyümölcs. Esszük és isszuk is. Mindenhogy finom: csipegetve, főtt ételben, sütikben. Ne feledkezzünk meg sokszor méltatlanul lefujjogott, ráncos verziójáról, a mazsoláról sem.
Madársaláta dióval és szőlővel
Hozzávalók:
- 250gr madárbegysaláta
- 30 érett szőlőszem, mag nélkül
- szép egész dióbelek
- 3 ek. Extraszűz olívaolaj
- 1 ek. Almaecet
- Só, ízlés szerint
A recept pofon egyszerű. Egy mély salátástálba keverd össze a hozzávalókat. A madársaláta, a dió, az almaecet és persze a szőlő mennyei kombinációt alkotnak együtt!
Tonhal „tatár” szőlővel, fekete olívával és paradicsommal
Hozzávalók:
- 3 konzerves olajos tonhal
- 15 szőlőszem
- 15 magozott feketeolíva
- 2 kockára vágott paradicsom
- 1 citrom leve
- 1 ek. extraszűz olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- Friss kakukkfű
Csöpögtesd le jó alaposan a konzerveket, hogy ne maradjon rajtuk sok olaj. A hozzávalókat tedd be aprítógépbe és ne teljesen krémesre, inkább durvára aprítsd össze. Pirítósra kenve, alatta kis vajjal az egyik legfinomabb mediterrán sörkorcsolya!
Amerikai mazsolás-diós cookie
Hozzávalók:
- 1 ½ bögre liszt
- ½ bögre teljes kiőrésű liszt
- 1 tk. sütőpor
- ½ tk. szódabikarbóna
- 1 tk. fahéj
- ¼ tk. Só
- 1 bögre olvasztott vaj
- ½ bögre cukor
- ¾ bögre barnacukor
- ¼ bögre méz
- 2 nagy tojás
- 1 rúd burbonvanília kikaparva
- 2 bögre zabpehely
- 1 bögre mazsola (előző éjjel beáztatva)
- 1 bögre durvára vágott dió
A sütőt melegítsd elő 220 fokra. Egy tálban keverd össze a liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót. Majd egy másik tálba a vajat, és a cukrokat addig keverd, míg kicsit habos nem lesz. Akkor halmozd bele a mézet, a tojásokat és a vaníliát. Fokozatosan keverd össze a két keveréket. Szórd bele a zabpelyhet, a diót és a mazsolákat is. Formálj kis golyókat, majd nyomd szét őket csészealj formájúra, és tedd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Kb 10-15 perc alatt aranybarnára sülnek.
Vaníliás bormártás
Hozzávalók:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 tk. Vaníliaesszencia/vaníliarúd kikaparva
- 1 fürt fehérszőlő
- 1 dl tejszín
- 2 dl fehérbor (pl. Irsai Olivér)
- 5 ek. Cukor
A bort egy lábasban forrald fel, majd add hozzá a cukrot és a pudingport. Ha a cukor már beleolvadt, a vaníliaesszenciát valamint a tejszínt is keverd bele, utoljára pedig add hozzá a félbevágott szőlőszemeket. Így együtt forrald össze őket. Először kicsit meghökkentőnek tűnik, de nagyon finom sodó akár egyszerű piskótákhoz is.
Dermedt othello szölő csokoládéval és grappával
- Grappa (törkölypálinka)
- Néhány fürt othello szőlő
- Minőségi csokoládék
Ez amolyan társasági finomság. Nem kell főzni, csupán tálalni a két összeillő csemegét és a bivalyerős grappát. Mielőtt megérkeznek a barátok tedd mélyhűtőbe a grappát és a szőlőket. Ha már tetőfokára hágott a hangulat, elő lehet hozakodni a „gyilkos trióval”. A grappa erejét ellensúlyozza a lágy csokoládé, és utoljára jöhet egy fagyott szőlőszem. Jobb a pálinkát nem egyben lehúzni, hanem kis kortyokban a csokival és a szőlőkkel elfogyasztani. Az (íz)hatás nem marad el!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez