Kulcsszó keresés /


Sült sajttorta dzsemmel

  • 2014. május 26.

Az amerikai sajttorták többsége leginkább egy túrótortához hasonlít ízében, állagában - persze mégis más. Krémesebb, pikánsabb, és könnyedén variálható - lehet csokis, karamellás, pisztáciás. A most bemutatott torta gyümölcsös, gyakorlatilag egy lekvárt kell készíteni, ami együtt sül majd a sütivel.

olvass tovább

Ízek és kávék

  • 2014. május 26.

Édes vagy száraz, testes vörös, könnyű fehér vagy egy különleges rosé? Borok esetében a legtöbben már rutinosan döntünk, de kevesen tudják, hogy kávét is hasonló körültekintéssel választhatsz.

olvass tovább

Zsenge, tavaszi zöldborsó leves

  • 2014. május 22.

Zsenge, tavaszi zöldborsóleves, ahogy anyukám szokta. Nem vagyok egy nagy leves fogyasztó, de vitán felül ez a kedvencem - bárhol, bármikor. És anyukám mindig el is készíti, mert gyors, olcsó és egyszerű. Ezt most már én is tanúsíthatom, miután egy könnyed vasárnapi ebéd első fogásaként került az asztalra.

olvass tovább

Csokis, túrós, epres

  • 2014. május 20.

Cukrászpályafutásom azon szakaszához értem, amikor már nem csak konkrét receptúrák alapján készítek édességeket, hanem ha elkap az ihlet, szabadon alkotok, variálok. Ez a torta is így készült, ráadásul születésnapra, úgyhogy szépnek és finomnak is kellett lennie egyszerre. A süti alapja egy brownie piskóta, ami már önmagában is kielégítheti egy földi halandó heti édesség szükségletét. Ezt ellensúlyozandó egy tejszínes túró réteg következik, majd sok-sok eper és házi lekvár.

olvass tovább

Julia Child nyomdokain

  • 2014. május 16.

Annak, akinek valaha volt, van, vagy lesz köze a gasztronómiához, volt már a kezében Julia Child szakácskönyv. Az pedig, aki valaha írt vagy írni fog gasztro blogot, látta a Julie&Julia című filmet a nagyszerű Meryl Streeppel és Amy Adams-szel. Vannak kultikus fogásai az amerikai szakácsnőnek, aki egyébként elég nagy rutint szerzett a francia konyhaművészet terén. Ilyen étel a Boeuf Bourguignon, azaz a burgundiai marha. Előre szólok, nagyon kezdők csak kellő lelkesedéssel és egy teljesen szabad napon vágjanak bele az elkészítésébe, mert ez bizony nem egy ötperces művelet.

olvass tovább

Ünnepnapi almás pite

  • 2014. május 14.

Szeretettel készült finomságot ajándékozni szerintem többet ér sok drága ajándéknál. Patetikus vagy sem, nekem működni szokott, és az ilyen lelkesedéssel készült ételek még finomabbak, még jobban szoktak sikerülni. Ez az almás pite még anyák napjára készült, emiatt pedig minden kavarásnál, nyújtásnál, kenésnél volt kire gondolni, volt kiért dolgozni. Nem titok, az én nagy kedvencem (is) az almás pite, legyen az rácsos, amerikai, vagy fordított. Ez a mostani verzió finom, visszafogott, és a hajszálvékony almaszeleteknek köszönhetően nagyon dekoratív is, olyan, mint egy kinyílt virág.

olvass tovább

Kóstold meg Magyarországot!

  • 2014. május 08.

Idén május 30. és június 1. között várja a gasztronómia szerelmeseit a hazai gasztro-fesztiválok egyik legnívósabbja, a Gourmet Fesztivál. A Millenárison ismét felsorakoznak majd a legjobb hazai éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői. Míg tavaly a gulyás állt a kínálat középpontjában, idén a rakott krumpli minél változatosabb elkészítése foglalkoztatja majd - a saját fogásaik bemutatása mellett - a séfeket.

olvass tovább

l'Occhio di Stile - A Stílus szeme

  • 2014. április 15.

Már várja vendégeit az ország legújabb gasztronómiai fellegvára, a szuperluxus pesti pláza, az il Bacio di Stile tetején lévő, nemes egyszerűséggel l'Occhio di Stile-re (vagyis "A Stílus Szeme") keresztelt fine dining étterem és bár.

olvass tovább

A nagybetűs citromtorta

  • 2014. március 27.

Először is szeretném leszögezni: ez a nagybetűs citromtorta. Ezt készítik az angolok, de még a franciák is, akiknek irigylésre méltó a gasztronómiai kultúrájuk (is). Ennek ellenére nálunk még sok helyen a hagyományos verzió hódít, a piskótatészta közé pakolt margarinos sárga krém, némi citromlével meglocsolva. Személyesek a tapasztalataim, nekem konkrétan a cukrász vizsgán is az utóbbit kellett elkészítenem, úgyhogy biztosan állíthatom, össze sem lehet hasonlítani a kettőt.

olvass tovább